Wybren Terpstra

Wybren Terpstra:  Mijn eerste twee jaar met Meggie

WybrenMeggie61

 

 

Na de vroegtijdige dood van onze Bordercollie Kelly hebben we na een relatief korte periode toch besloten een nieuwe hond te zoeken. Via internet kwamen we in contact met schaapsherder Gerda Dodewaard uit Frieschepalen (bij Drachten). Haar bordercollie Fly bleek een nestje te hebben van 6 pups. Zowel Fly (Ierland) als Jim (Schotland) waren beide aanwezig op de boerderij en worden beroepsmatig gebruikt voor het schapen drijven. Het meenemen van de kinderen was natuurlijk zeer bepalend voor een snelle keuze en na een goed gesprek en twee koppen koffie zaten we met een puppy in de auto. Niets vermoedend dat dit een enorme verandering binnen het gezin tot gevolg zou hebben.

WybrenMeggie31

Uiteraard hebben we ons verdiept in het opvoeden van een bordercollie en natuurlijk dachten wij ervaring te hebben met de “uiterst rustige” Kelly. Natuurlijk hebben we de pup gekozen die het meest op mij was gericht, echter Meggie bleek absoluut geen tweede Kelly te zijn! Tijdens het eerste jaar wisselde Meggie rustige periodes af met explosies van energie. Meerdere keren vloog Meggie over de tafel door de vensterbanken waarbij bloempotten in het rond vlogen. Uiteindelijk viel zij meestal bij mij op schoot in slaap voldaan van zijn acties. Ook begon Meggie de gehele vloer in de kamer af te likken en zelfs angstig c.q. agressief gedrag te vertonen.

WybrenMeggie41

Na 8 weken ben ik met puppy cursus gestart echter na twee keer een oefening te hebben gedaan (snapte ze het allemaal wel) was het vaak over met de discipline en vond Meggie het leuker naar andere groepen te kijken en te rebelleren. Langzaam kwam er een gevoel van; “waar ben ik in vredesnaam aan begonnen”. Via internet heb ik een aantal instructievideo’s besteld over het trainen van honden voor schapen drijven. Dit leek me wel leuk om met Meggie te gaan doen, net als haar moeder. Via internet heb ik twee locaties gevonden (in Zwolle en in Leek) waar geoefend kon worden. Na enkele lessen in Leek ben ik ook gaan kijken bij de bordercollie club Zwolle waarbij de eerste ontmoeting met Dick plaatsvond.

Het was vroeg in het voorjaar en een koude wind waaide over het veld in Hessenpoort. Dick keek eens naar mij en de hond en kwam vrij snel tot de conclusie dat de hond mij de baas was. Dit werd dan ook direct duidelijk gemaakt. Uiteraard ben ik hiervan geschrokken en gevraagd wat ik hieraan moest doen. Dick gaf aan dat er twee methodes zijn om verder samen te leven met de hond:

A: De hond een keer hard aanpakken zodat zeer duidelijk is wie de baas is (dus niet de hond!). Ook hier is duidelijk dat een hond als een hond behandeld dient te worden.

B: Doorgaan zoals ik was gewend met als gevolg dat de hond onwenselijk gedrag vertoont, of dat de hond echt over gaat tot agressie.

Vrij snel kwam ik tot de conclusie dat optie A voor mij de beste oplossing was en stelde de vraag hoe ik moest handelen.
Volgens Dick was het mogelijk het gedrag binnen tien minuten te veranderen door haar af te leggen met een duidelijk commando “Lay down”. Nou dat snapte Meggie wel. Vervolgens bij de eerste de beste beweging (zonder een nieuw vervolg commando te geven) de hond zeer hard aan te pakken, dus even op de kiezen bijten. Dick gaf aan dat de hond je dan direct gaat aankijkt en zich gewonnen geeft en zijn positie accepteert. Na de handeling te hebben verricht, wel even de ogen dicht gedaan, bleek Meggie direct te handelen zoals Dick dit had voorspeld. Dit moment was een kentering in het leven van Meggie en uiteraard in dat van mij. Er bleek een metamorfose te hebben plaatsgevonden en het gedrag van Meggie werd langzamerhand een stuk aangenamer. Thuis bleek zij steeds minder vaak ongewenst gedrag te vertonen en er ontstond een zeer goede band met mij en de rest van de familie.

Vanaf dat moment ben ik gestart met het wekelijks trainen in Zwolle met schapen. Ook Dick zijn uitspraak dat hij na drie keer zou kunnen “koffiedrinken” bleek exact uit te komen!
Ik ben tot de dag van vandaag zeer blij dat ik met het drijven van schapen ben gestart. Meggie vindt het fantastisch, dus zijn baas ook.

WybrenMeggie21   WybrenMeggie11
Helemaal nu blijkt dat Meggie de oefeningen goed oppakt en na 20 lessen zijn eerste out-runs kan maken. Trots verlaten hond en baas dan het veld en ik merk dat het toch als een soort verslaving werkt!

Wybren Terpstra (Heerenveen)

WybrenMeggie51