Jet Bults

Hallo, ik ben Jet Bults . Ik ben 40 jaar jong en woon met mijn man, twee kinderen en twee Border Collies in Almelo. Ik werk voor een Gerechtsdeurwaarder in Almelo.

JetPuckLunaZW1

Nu bijna vijf jaar geleden overleed mijn ouwe trouwe Bas. Hij was geen Border Collie maar een kruising tussen een spaniël en een schapendoes…. een hondje met een pittig karakter en een uitgesproken jachtinstinct, hij is maar liefst 17 jaar oud geworden. Eigenlijk had ik na zijn overlijden besloten niet weer een hond aan te schaffen, maar na een half jaar begon het toch weer te kriebelen.

Maar wat voor ras zou het dan moeten worden? Ik was al jaren zeer gecharmeerd van de Border Collie, maar wist ook wel dat een Border Collie niet zomaar een hond voor iedereen is.

Nadat ik mij op het internet behoorlijk had ingelezen over het ras besloot ik toch maar naar een nestje te gaan kijken. En tja…kijken is kopen.

Diezelfde avond kwam ik dan ook thuis met Puck , een Border Collie teefje van 10 weken oud.

JetPuckLunakl

Dat een Border Collie niet zomaar een hond is daar kwam ik al héél snel achter.

Na twee weken begon ik met haar aan de puppiecursus en zoals het een Border Collie betaamd blonk het dametje hier behoorlijk uit. We liepen steeds volop voor op de rest van de groep en wij moesten dan ook vaak en veel wachten op de rest van de honden en hun baasjes.

Ze luisterde al snel heel erg goed en was ook snel zindelijk. Tot zover geen problemen.

Totdat ik een keertje met een van de buren stond te praten aan de straat. Puck zat netjes naast me op de stoep. Op dat moment kwam er een auto langs en wat gebeurder er? Juist…Puck dreef de auto!! Tot mijn grote schrik probeerde ze in volle vaart voor de auto te komen.

Vanaf dat moment begon ze van alles en nog wat te drijven, fietsen, auto’s, scooters, zelfs straaljagers!! Ook de kinderen ontkwamen er niet aan. Ze dreef ze op, om vervolgens in de kleding of in de billen te nippen. Dit heeft me heel wat verstelwerk gekost.

Ik besefte dat ik haar aan het werk moest zetten.

Ik ben toen gaan zoeken naar mogelijkheden om met haar te kunnen trainen bij schapen. Na wat telefoontjes met verschillende mensen (wij waren bij enkelen niet welkom, omdat Puck geen stamboom heeft) kwam ik uiteindelijk uit bij de Border Collie Club Zwolle.

Na een leuk gesprek met Anneke, waarin ze mij verzekerde dat ik méér dan welkom was in Zwolle, reisden Puck en ik op een koude winterdag af naar de boerderij in Zwolle voor een snuffeldag.

Na enige uitleg van Dick mochten een aantal hondjes gaan snuffelen in het “groene”weitje.

Jet&Puck3kl   Jet&Puck2kl

Omdat Dick mijn hondje nog te jong vond (5 mnd) zou ik alleen toekijken en proberen zoveel mogelijk te leren van deze dag. Maar al heel snel bleek dat Puck maar één doel had, zo snel mogelijk bij de schapen komen. Ze was al een tunneltje aan het graven onder het gaas door, want ze moest en ze zou ook meedoen.

Daarom besloot Dick dat we het toch maar ff zouden gaan proberen met haar, aan de lange lijn.

En Puck vond het geweldig.

We besloten daarom dat ik iedere 14 dagen terug zou komen om Puck te laten snuffelen bij de schapen. Ook voor mijzelf zou het erg nuttig zijn om iedere 14 dagen terug te komen zodat ik veel van Dick en de rest zou kunnen leren. Dit om eventueel probleemgedrag voortijdig in de kiem te kunnen smoren, omdat Puck toch wel erg veel drijfdrang in zich had.

Het heeft me dan ook veel moeite gekost om haar het drijven achter auto’s aan af te leren. Dit is uiteindelijk gelukt door haar met een strakke hand aan te pakken. Of in Dick’s woorden “een hond heeft een baas nodig”.

In de loop v.d. tijd kregen Puck en ik steeds meer plezier in het schapendrijven. We gingen zelfs af en toe een wedstrijdje lopen.

Ik kwam er na een jaartje ook wel achter dat het hebben/houden van Border Collies erg verslavend kan zijn en ook bij mij kwam er al snel een tweede.

Ik wist dat Patricia Schripsema een nestje had uit Cindy en Sepp van Jan Mondeel. En ook hier zou ik alleen ff gaan kijken naar het laatste overgebleven teefje uit het nest. Kijken werd dus weer kopen. En zo kwam Luna twee weken later naar Almelo.

Jet&Puck1kl

Ook met haar ben ik gaan trainen bij de schapen in Zwolle.

Luna is een rustig gehoorzaam hondje. Ze is erg op mij gericht. Eigenlijk was ze in het begin een beetje bang voor de schaapjes. Maar naarmate ze ouder en sterker wordt begint ze steeds beter te lopen. Het zou mooi zijn dat ik dan ook eindelijk eens ga snappen hoe ik moet lopen en staan. Ik heb soms de indruk dat mijn honden het allemaal wel snappen, alleen het vrouwtje doet soms zo raar. Vooral tijdens wedstrijden. Op van de zenuwen gaat het steeds mis, en dan zie ik mijn honden soms wel eens denken….pfff

Maar ach….voor mij en mijn honden is het een leuke hobby en wat ik veel belangrijker vind is de goede sfeer die er heerst tijdens de wedstrijden. De leden van de club dragen iedere keer hun steentje bij.

Tijdens zo’n dag is het elke keer weer genieten van de hondjes, de schapen en alle mensen om ons heen. Ook tijdens de trainingen is het altijd weer gezellig. En er is niks fijner dan na een drukke werkweek met je hond tussen de schapen te lopen.

Daarnaast zijn mijn honden na een middagje “werken”helemaal tevreden.

En voor mij staat in ieder geval één ding vast….nooit meer een andere hond dan een Border Collie.