Kudde

De Kudde

Om de gezondheid voor de handlers bij de schapen veilig te stellen tegen Q koorts, zijn de schapen hier tegen ingeënt en geregistreerd bij het LNV.

De kudde (130 schapen) bestaat uit het zeldzame huisdierras Drentse heideschaap. Dit is het oudste ras van Europa. Het ras verkeerd in zwaar weer omdat het niet economisch is en het ook voor de begrazing moeilijk is.

Ze worden gebruikt voor trainingen en wedstrijden en het vergt dan ook veel tijd en selectie om een homogene kudde te krijgen, geschikt voor training en voor wedstrijden.

Vooral voor wedstrijden is het van belang dat over de hele dag genomen, ieder een gelijkwaardig koppel schapen krijgt.

Deze kudde kan dankzij de uitstekende conditie van de schapen en uitstekende zorg voor de schapen dan ook rustig ingezet worden voor grote outruns en drives, zodat we bij het plannen van een wedstrijd nooit hoeven te denken: ‘kunnen de schapen dit aan’. Ook het aantal keren lopen, rekening houdend met het aantal koppels, is geen probleem,

Een belangrijke factor is dat we een gesloten circuit hebben, zodat we nooit schapen van derden hoeven toevoegen, zodat we geen dier gezondheids problemen hebben

Op de NK. Promotie 2007 hebben de schapen zich dan ook bewezen doordat ze 70 starters aankonden.

Volgens de jury: Tjisse Terpstra was er geen verschil tussen de koppels van vroeg in de morgen of die van laat in de middag. Deze kudde en de kennis van BC Zwolle garanderen dan ook dat iedereen een goed parcours kan lopen in Zwolle en dat het nooit “aan de schapen ligt”.

De conclusie en ervaring is dan ook dat niet het aantal schapen, in verhouding genomen, het belangrijkst is maar het vermogen van de schapen. Dat betekend in de praktijk (ook economisch gezien) dat je een hele dag wedstrijd kunt lopen met plm. 14 koppels (70 schapen) omdat ze een rustpauze hebben van minimaal 2 uur tussen de runs.