De Border Collie

De populariteit van de Border Collie is de laatste tijd enorm toegenomen. Films met Borders, reclames met Borders, enzovoort. Allemaal erg leuk, maar zoiets doet het ras meer slecht dan goed. De vraag naar pups neemt toe waardoor het aanbod toeneemt. En dat gaat ten koste van de kwaliteit van het ras. De Border Collie is een veedrijver en deze kwaliteit moet behouden worden. Anders is de Border Collie geen Border Collie meer! Er komen steeds meer onbegrepen Borders in het asiel terecht, of erger… Als je een hond neemt, zorg dan dat je weet welk ras bij je levensstijl past! En neem er niet één omdat hij er zo leuk uitziet op tv!

babe

Dit geldt dubbel voor de Border. De Border Collie is namelijk niet zomaar een hond, maar een werkhond. Ze zijn intelligent, atletisch en nuttig. Worden de intelligentie en het uithoudingsvermogen niet benut, dan heeft u een zeer zenuwachtige hond in huis. En als de Border zich niet nuttig voelt, dan gaat hij zèlf iets nuttigs doen. En dat ‘iets’ vindt de eigenaar meestal niet leuk. En de kinderen die door de Border bijeengedreven worden vinden het ook niet leuk. En dan komt de auto langs die door de Border netjes naar zijn baas gedreven moet worden…. Helaas, de auto is sterker dan de hond en de gevolgen zullen u duidelijk zijn.

Kortom, bezint eer u begint en laat u uitgebreid informeren. De hond èn uw gezin zijn er de dupe van als u dat niet doet.

U vindt verder informatie over de oorsprong, het karakter, het uiterlijk en de aanschaf van de Border Collie.

portret01

Oorsprong

De Border Collie komt oorspronkelijk uit Engeland. Om precies te zijn uit het gebied op de grens van Schotland en Engeland en daar dankt hij zijn naam dan ook aan. De Border Collie werd daar gebruikt door de boeren om te werken met de schapen. Het werk dat anders door veel mensen gedaan moest worden, kon de Border Collie in z’n eentje doen en ook nog eens veel sneller. Het instinct van de Border Collie is namelijk dat hij zich om een kudde heen beweegt en deze rustig naar de handler brengt. Hij bijt of blaft daarbij niet, maar beweegt zich laag over de grond, net zoals een wolf zijn prooi besluipt. Om de kudde in beweging te krijgen (en te houden) gebruikt hij “eye”. De hond intimideert vee (en andere honden) door zijn “eye”. Hij staart net zolang naar de kudde totdat deze besluit dat het verstandig is om van de hond af te gaan bewegen. Dan brengt de Border de kudde naar de handler toe door op een afstandje achter de kudde laag bij de grond te blijven bewegen. Ook blijft hij ze met zijn “eye” continue intimideren. In Nederland wordt door boeren ook dankbaar gebruik gemaakt van deze intelligente werkhond, voor wie (schapen)drijven zijn lust en zijn leven is.

drijven03

In 1915 werd deze ‘sheepdog’ door de International Sheepdog Society in Engeland officieel Border Collie genoemd en erkent als ras. De club hield zich vooral bezig met de werkkwaliteit van sheepdogs en zorgde ervoor dat die werkkwaliteit niet verloren ging. Hoe de hond eruit zag kon niemand iets schelen, als hij maar goed was in zijn werk: schapen drijven. In 1906 heeft de International Sheepdog Trails Society de regels vastgelegd voor wedstrijden schapen drijven en nu nog steeds zijn deze regels de basis voor Border Collies. Dit is dè werkstandaard. In de jaren zeventig is de Border Collie als ras erkent door de Engelse Kennelclub.

Karakter

In beginsel geldt voor elke hond: De baas is de baas en de hond is niet de baas. Dit klinkt heel simpel maar dat is het niet. En hoe intelligenter de hond, hoe groter de kans dat de hond de baas wordt. Glipt de hond door de deur zodra die open gaat? Als de hond bij u komt en u aankijkt met die mooie, lieve, trouwe ogen, aait u hem dan? Als hij u een speeltje in de hand geeft, gooit u dat dan weg? Als hij zo leuk met de riem in de bek aan komt lopen, gaat u dan met hem wandelen? Springt de hond uit zichzelf bij u op de bank of op bed om lekker bij u te liggen? Op al deze momenten is de hond de baas. En dat is niet erg. Als u zich maar realiseert dat u op die momenten of de hond zijn eigen gang laat gaan of de commando’s van de hond opvolgt. En op al die momenten is de hond de baas en u niet! En komen die momenten te vaak voor, dan wordt de hond de baas in huis en luistert niet naar u. Wie luistert er nu naar een ondergeschikte? En wilt u hem toch uw wil opleggen, kijk er dan niet vreemd van op als hij hapt of bijt. U krijgt dan op uw donder omdat u niet naar de hond luistert, want die is de baas. En dan gaat de hond naar het asiel omdat hij onhandelbaar is. De Border Collie is heel erg intelligent dus zorg dat u de baas blijft. Hij gaat zeker spelletjes met u spelen om te kijken hoe ver hij kan gaan. Als u de baas in huis bent, dan kunt u een fantastische hond hebben aan de Border Collie.

bad puppy

Het is een zeer actieve en vrolijke hond die er altijd voor in is om met de baas aan het werk te gaan. Verder zijn ze levendig, oplettend en intelligent. Het zijn honden waar iets mee gedaan moet worden. Zowel lichamelijk als geestelijk moet een Border Collie aan het werk blijven, anders kunnen deze lieve honden veranderen in drukke, sloperige, vervelende en niet luisterende honden. Vaak gaan honden dan het konijn of de kinderen drijven, meubels vernielen of worden gestrest. Een Border Collie is zeker niet geschikt voor iemand die hem “zo mooi” vind en er een lieve huishond aan denkt te hebben. Veel tijd en energie moet er ingestopt worden, iets dat de band tussen baas en hond alleen maar ten goede komt. Vaak denken mensen dat Border Collies honden zijn die van nature al goed luisteren en dat men daar niets voor hoeft te doen. Dit is dus absoluut niet waar!! Borders leren graag en makkelijk, maar om een hond zover te krijgen dat hij luistert moet er veel tijd in gestoken worden en u moet bovendien altijd consequent!!! zijn (‘gisteren mocht het niet, vandaag wel?? Morgen maar weer proberen of het wéér mag….’) Er gaan heel wat uurtjes training in zitten!! Bent u niet consequent genoeg, dan weet de hond niet wat hij aan u heeft en kan hij zenuwachtig of zelfs agressief worden. Drie keer per dag een blokje om is niet voldoende voor een Border Collie. Zelfs elke dag een flink eind fietsen is niet voldoende. Een Border Collie moet echt aan het werk gezet worden. Werk waarbij hij zijn hersens moet gebruiken. Gelukkig zijn er in Nederland zeer veel mogelijkheden om Borders (en de baasjes) te laten werken. Naast het schapen drijven zijn er ook andere vormen van hondensport zoals onder andere gehoorzaamheid, flyball, obedience, behendigheid, speuren of zelfs reddingshonden werk.

drijven02

Uiterlijk

Hoe ziet een Border Collie eruit? Ze zien er uit als Border Collies. Over het algemeen zijn ze niet groot en niet klein, hebben een lange rug en een lange staart. Ook al zijn de meesten zwart-wit, ze zijn er in alle kleuren en maten. Naast de langharige honden heb je ook halflangharige- en kortharige honden. Border Collies moeten een witte punt aan de staart hebben en het liefst witte pootjes (hoog of laag maakt niet uit). Wit mag niet overheersen (er mag niet meer wit dan een andere kleur zijn). De vacht kan er ook heel verschillend uit zien. Zo hebben kunnen honden een steile vacht , een beetje slag in de vacht of een krulvacht hebben (wat wel zeldzaam is). Border Collies kunnen ook verschillende kleuren ogen hebben. Bruine ogen komt het meeste voor, maar blauwe ogen en één bruin en één blauw oog komt ook voor. Qua vachtkleur bestaan er vele mogelijkheden: Zwart-wit, zwart-bruin, driekleur (zwart, wit en tan, tan is een soort bruin), bruin-wit (het zwart is hierbij vervangen door een bruine kleur), rood-wit (het zwart is hierbij vervangen door een roodbruine kleur), blue-merle (het zwart is hierbij vervangen door een gemarmerde grijze kleur), red-merle ( hetzelfde als blue-merle, alleen rood in plaats van grijs), blauw (hierbij heeft de zwarte kleur een blauw-grijze gloed die vooral opvalt als de zon op de vacht schijnt), sable (een hele lichte kleur bruin). Ook aan de oren herkent u ze niet snel, ze kunnen staande oren, hangende oren of tip oren hebben, of een combinatie hiervan.

wachtrij

Aanschaf

U heeft besloten dat u de verantwoordelijkheid voor het hebben van een hond op u neemt. En dat de Border Collie de juiste hond is voor u. En dan nu? Wilt u een pup of een oudere hond? Teef of reu? Wat het ook mag worden, een Border Collie koop je niet uit de krant, of zo maar bij een boerderij. Via de Border Collie Club Nederland kunt u bij de pupbemiddeling kenbaar maken dat u een pup wilt, of misschien wel een hond die herplaatst moet worden. U weet dan zeker dat u een ras zuivere Border koopt die volgens de richtlijnen van de Border Collie Club Nederland is gefokt. Dat zorgt ervoor dat de kenmerken en werkeigenschappen van deze unieke werkhond blijven bestaan. En u krijgt door de stamboom inzicht in de ouderhonden. Helaas komen ook bij de Border Collies erfelijke ziektes voor. Maar door het gerichte fokbeleid wordt de kans op een hond met een erfelijke ziekte erg klein. De voorkomende ziektes of aandoeningen zijn HD, epilepsie en CEA (een oogziekte die voorkomt bij Borders).

Wordt er ontdekt dat een hond een ziekte vererft, dan wordt deze ogenblikkelijk uit de fok gehaald, evenals al zijn nakomelingen als daar reden voor is. Koopt u een hond zonder stamboom of niet via de pupbemiddeling, dan weet u niet of de ouderhond(en) gezond zijn en u weet niet of de hond 100% raszuiver en volgens de richtlijnen gefokt is. U moet niet mee willen werken aan het in stand houden van het ‘illegale’ fok circuit. En mocht u in de UK of Ierland op vakantie zijn, denk dan 2 keer na voordat u een pup van de een of andere kampioen meeneemt. Daar houden ze namelijk geen database bij van erfelijke ziektes zoals dat in Nederland wel gebeurt. De kans is aanwezig dat het leuke Engelse Bordertje op een teleurstelling uitloopt, om het over dierenarts kosten nog maar niet te hebben.

Kortom, laat u informeren. Via links op deze website kunt u op diverse andere Border Collie websites informatie opdoen om een goede keuze te kunnen maken. Of neem telefonisch contact op met (leden van) de Border Collie Club Nederland . Wees er wel op bedacht dat de kreten ‘if it’s not a Border Collie, it’s just a dog’ en ‘brains before beauty’ zeer kenmerkend voor het ras is. En heeft u er één…….dan komt er zeer waarschijnlijk snel een tweede bij. De Border Collie verslaving bestaat!!!

group-2003-summer

 

met dank aan Annea Coffeng