schapen hoeden langs de Loire

Van mei tot eind september hoedt Jos Meijer haar schapen langs de Loire.

hoeden

Zij zou het heel fijn vinden als ze daarbij hulp zou krijgen van mensen met enthousiasme voor het vak.  Of je nu onderweg bent naar je vakantiebestemming of neer wilt strijken in de buurt van de kudde, elke hulp voor een korte of langere periode is welkom.

De kudde bestaat tot ongeveer half juli uit 200 ooien en 300 lammeren. Daarna worden de lammeren van de ooien gescheiden en gaan de lammeren naar huis.

Het gaat om een win-winsituatie:

Jos krijgt hulp bij het hoeden en handlers kunnen ervaring opdoen, oftewel elkaar helpen, geen kosten.

Jos hoedt ’s ochtends 4 uur en in de loop van de middag/begin avond opnieuw 4 uur.

Als mensen de hele dag mee willen is dat uitstekend, maar een halve dag kan ook.

Het is ook de bedoeling dat haar gezelschap vakantie heeft.

Loire

 

De kudde start eerst zo’n week of 6 in Germigny-des-Pres. Na die 6 weken gaan ze een aantal kilometer verderop  waar de schapen op een eiland geplaatst worden. Het hangt van de hoogte van het waterpeil van de Loire af of er dan gehoed moet worden.  Bij  te hoog water blijft de kudde op het eiland en hoeft deze alleen gecheckt te worden.

eiland Loire

Half /eind augustus is er weer een ander stuk langs de Loire waar de kudde kan lopen, 25 km stroomopwaarts, in de buurt van Ouzouer-sur-Loire. Dit duurt tot eind september.

 

In de zomermaanden hoedt Jos in principe 7 dagen in de week. Er zijn niet veel mensen in haar omgeving die in de gelegenheid zijn om haar zo nu en dan te vervangen, zodat ze een keer een vrije dag heeft. Het zou fijn zijn als mensen, die komen helpen, het dan ook een dagje alleen zouden willen/kunnen doen. Kan dat niet, dan nog is elke hulp prettig.

De meeste tijd bivakkeert Jos in een caravan om in de buurt van de kudde te kunnen zijn.

Er zijn volop kampeermogelijkheden op korte afstand van de plekken waar gehoed wordt.

kudde

 

Als je een paar dagen mee wil, neem dan contact met haar op:

 

josmeijer3@gmail.com