Bevindingen van 30 jaar training

Na zo’n 30 jaar training te hebben gegeven en honderden op weg geholpen is er de laatste tijd toch wel heel wat verandert, vroeger gingen ze met zijn achten naar Ans van der Zweep voor de startlicentie en nu?


Doordat ik 3 jaar geen training heb gegeven en geweldig waargenomen is door Anja en Jos, heb ik sinds kort de draad weer opgepakt met lessen, de organisatie altijd wel door gedaan.


Zodoende heb ik een geweldig verandering geconstateerd, vroeger zei ik tegen een nieuwe, bij de derde keer ga ik koffie drinken en we hebben over een maand een 12- uur wedstrijd, geef je maar vast op en nu!!!!!!

Het is een heel andere aanpak en vindingrijkheid geworden en heel veel werk en geduld met de handler en kost de instructeur heel veel energie.


Bij de mail aanmelding zie je al vaak wat de drijfveer is n.l. ‘ik zou het zo leuk voor Billy vinden om hem is bij de schapen te doen’ en niet ‘schapen drijven lijkt mij geweldig’, vaak ook niet de moeite genomen om zich er in te verdiepen.


De gehoorzaamheid is vaak ver te zoeken mede door de trektuigjes/ snoepjes/negeren etc., maar vergeet niet, wanneer je het veld in stapt verandert alles n.l. staan er de prooien (schapen) en de hond verandert in een roofdier(wolf) en dan het belangrijkste, de baas die moet veranderen in een echte leider (alpha).


Er is een behoorlijke “vermenselijking” opgetreden, vaak geen goede baas/hond combinatie, mijn dierenarts is gestopt, niet om de honden maar wel om de baasjes, die meer aandacht vroegen.


De oorzaak van de grote toeloop kan de Corona nog wel eens zijn, bordercollie aangeschaft en nou moet hij bewegen, behendigheid met schapen, maar zo is het dus niet.


Toch proberen wij de mensen op te vangen en aan de praat te krijgen, ondanks dat we geen commercieel trainingscentrum zijn, hebben we wel de ervaring en uitstekende faciliteiten, we zijn dan ook al ingesteld op de veranderde instructie en een moeilijkheid voor de instructeur is, dat je de
hond niet “overneemt”, want dan heb je een schijnvordering.


Al hebben we veel ervaring met wedstrijden, toch is het niet zo dat een handler wedstrijden moet gaan lopen bij ons, plezier staat voorop en het is toch altijd weer leuk als je ze aan de praat krijgt.


Ik denk dat mijn verhaal voor ingewijden bekend voorkomt, veel werk aan de winkel voor instructeurs, een verhaal wat er nog aan gekoppeld kan worden is, hoe staat het met de kwaliteit van de honden……………

Groetjes,
Dick